2018. ápr 01.

A szabadság táncának koreográfiája

írta: Longmusicproduction
A szabadság táncának koreográfiája

A D1 TV hozzánk hasonlóan elhivatottan támogatja a kultúrát és mutatja be annak legizgalmasabb képviselőit, így örömmel tűzte műsorára Műábránd  és a Ki-beszélt Művészet című sorozatainkat, hogy a kortárs képzőművészet világába vonja be nézőit.

A Ki-beszélt Művészet 16. részében:

Koronczi Endre képzőművésszel beszélgettünk egy, a Capa Központban rendezett kiállítása kapcsán.

"A Ploubuter Park nevet az a kísérleti zóna kapta, mely egy újonnan felfedezett faj vizsgálatára ad lehetőséget.

A jelenség mindenki számára ismert. Többnyire városi környezetben, a heves fogyasztás csomópontjaiban születnek az egyedek, majd onnan elszabadulva, önálló éltre kelnek, átlényegülnek és elkezdődik saját történetük. Némelyek a szülőhelyük közelében maradnak, de sok hosszú kalandos útra indul vagy az ember szolgálatába áll. Ekkor már minden egyed saját személyiséggel bír, mozgásuk, színük és egyéb tulajdonságaik teljesen egyedivé teszi őket. A könnyű, szinte testetlen lények önálló lelkekként kezdenek élni. Mozgásuk mindenféle szabályosságot és ismétlődést nélkülöznek, így az élő organizmusokkal azonos jellemzőket mutatnak.

A lelkek összetevői a könnyű, hártyaszerű, áttetsző burok (a zacskó) és az ezt tartalommal megtöltő fuvallat (a szél). E két alkotóelem szerencsés találkozásából kelnek életre a vizsgálat tárgyát képező lelkek. Az anyagtalanság, a szinte megfoghatatlan könnyedség jellemzi az alkotóelemeket. A zacskót a szél tölti meg élettel, a szelet a zacskó teszi megmutathatóvá. A lelkek a létezés és a vízió határán lebegnek."

/Forrás: koronczi.hu/

 

Szólj hozzá

zacskó szél populáció installáció Koronczi Endre Elmélkedő