2018. máj 22.

A restaurátorműhelytől a Herendi porcelánfestésig

írta: Longmusicproduction
A restaurátorműhelytől a Herendi porcelánfestésig

Június 7-én indul a háromnapos Műtárgyak Éjszakája

32750547_1678014142268290_2483484278210428928_n.jpgIdén másodszorra rendezi meg a műtárgy.com a Műtárgyak Éjszakáját, az egyik legizgalmasabb nyárindító művészeti programsorozatot. Június 7-9. között Budapest 35 helyszínén több mint 60 program várja azokat, akik szeretnék megismerni a műtárgyak titokzatos világát. Az összes program egy jeggyel látogatható.

A háromnapos fesztiválon az érdeklődők nemcsak a műtárgyakat ismerhetik meg közelebbről, hanem benézhetnek a múzeumok, műtermek, galériák és aukciósházak színfalai mögé. Emellett megtudhatják például azt is, hogyan kell felismerni egy hamis Zsolnay kerámiát, mit jelent a műtárgyak természettudományos vizsgálata, vagy hogyan dolgozik egy restaurátor.

A látogatók a fesztivál szakmai előadásain szakértők vezetésével mélyíthetik el tudásukat olyan témákban, mint például a magyar festészet főművei, a kortárs restaurálás trükkjei, vagy a műtárgyhamisítás legnagyobb botrányai, illetve a tárlatvezetéseken a hagyományos kiállítások mellett a nagyközönség előtt rejtett raktárakat, műhelyeket is megtekinthetnek. Lesznek tematikus műkereskedelmi séták az Ecseri piacon és a Falk Miksa utcában, valamint
műteremlátogatások olyan elismert művészeknél, mint Szüts Miklós, Vojnich Erzsébet, Konok Tamás, Váli Dezső
és Szirtes János. Azoknak sem kell csalódniuk, akik át szeretnék élni a műtárgy készítésének folyamatát: a
műhelylátogatások során be lehet tekinteni a design ékszerek, a kézműves lámpák és az ötvösmunkák
készítési folyamatába, a workshopokon pedig a numizmatika és a bélyegek iránt érdeklődők gyakorlati
tudást szerezhetnek, sőt a Herendi Porcelán Palotában a porcelánfestéssel is megismerkedhetnek.
A restaurátorműhelyekben tanúi lehetünk annak, hogyan támadhatnak fel műalkotások romjaikból, legyen szó üvegről, bútorról vagy lámpákról.

Azoknak is a Műtárgyak Éjszakáján lesz a helye, akiket a műtárgyak kereskedelme érdekel a legjobban. Lesznek becsüs órák, aukciók és értékbecslések, amelyeken mindenki megismerheti a művészeti tárgyak értékének meghatározását.
A gyermekeket is izgalmas programok várják: a gyerekműhelyekben a kisiskolások is kipróbálhatják a festészeti technikákat, a Mesél a család című programon pedig együtt alkothat a család.

Részletes program: https://www.mutargyakejszakaja.hu/programok

Szólj hozzá

Elmélkedő Műtárgyak Éjszakája