2018. nov 01.

LAYERED REALITIES / RÉTEGELT VALÓSÁGOK

írta: Longmusicproduction
LAYERED REALITIES / RÉTEGELT VALÓSÁGOK

P. Szabó Dénes írása

layered_realities_magyar.jpg

A Layered Realities (Rétegelt valóságok) című kiállítás Kusovszky Bea és Tomasz Piars képzőművészek legújabb munkáiból nyújt válogatást.
A kiállított festmények struktúrái rétegekből épülnek fel, a két alkotó munkamódszere is szoros hasonlóságot mutat: elképzeléseiket, vízióikat felületenként viszik a vászonra, így teremtve meg a maguk különbejáratú világát, pszeudo-valóságát. Kettejük számára a vászon egy kísérleti tér, melyen szabadon alkothatnak, és vegyíthetik saját vízióikat a művészettörténetből kölcsönzött elemekkel.


pointing_the_spatial_series_no_5_105cm_x_75cm_acrylic_on_paper_2018_1.jpg

Kusovszky sorozatában a pop art hőskorából ismerős sztereotíp tájképek vagy azok elemei jelennek meg, melyek távoli messzeségeit divatlapokból kölcsönzött nőalakok kémlelik. És bár a felületek nagy részét az absztrakt formavilág jellemzi, a képregényeket idéző raszterpontok op-art hatást keltenek, miközben a képet néző modellek fotórealista dimenzióval bővítik a festményt, és utalnak önreflexív módon annak képszerűségére.

kusovszky_bea.jpg

Tomasz Piars geometrikus formákat ábrázoló képei már az absztrakt stílusba sorolhatók, magukon hordozzák a gesztusfestészet vonásait és mértani elemeit egyaránt. A különféle sokszögek, kúpok, vonalak és egyéb ívelt formák mint apró molekulák lépnek reakcióba egymással, majd esnek szét, bomlanak fel, és válnak végül cseppfolyóssá. A létrejött struktúrák azonban nem keltenek statikus hatást, Piars kompozíciói akár egy örökkön mozgásban lévő organikus anyag vagy színpompás animáció jelennek meg.

pointing_the_spatial_series_no_9_105cm_x_75cm_acrylic_on_paper_2018.jpg

/A kiállítás december 21-ig tekinthető meg a Szenecsár Galériában./

 

Szólj hozzá

kiállítás Elmélkedő Tomasz Piars P. Szabó Dénes Rétegelt valóságok LAYERED REALITIES Bea Kusovszky