2018. nov 26.

BÖHM LIPÓTTÓL KORONCZI ENDRÉIG, avagy mivel telt a hétvégénk

írta: Longmusicproduction
BÖHM LIPÓTTÓL KORONCZI ENDRÉIG, avagy mivel telt a hétvégénk

#Hajónapló

Elmúlt hetünk vége rögtön tág fogalomként indulva csütörtöktől említésre érdemes. Ötletünket arra, hogy egy kiállítást ne csak dokumentáljunk, de hozzá is tegyünk valami pluszt, jól példázza, hogy Fábián László igent mondott egy izgalmasnak ígérkező felkérésünkre...

A Kálmán Makláry Fine Arts nemrég nyitotta meg Böhm Lipót Poldi kiállítását a művész absztrakt munkáiból.
A főképp zsánerképeket, tájképeket, portrékat festő alkotó életművében kuriózumnak számító anyag eddig ismeretlen volt, a közönség november 23-ig találkozhatott a papírra készült munkákkal.

Egy nappal korábban Fábián László író, műfordító vezetett körbe minket a térben, a művész személyes ismeretsége okán. Találkozásuk a zsennyei művésztelephez köthető, ahol az akkor még fiatal Fábián László megismerkedett a kastélyban alkotó Böhm Lipóttal.


Szombat esténk Bátorfi Szabolcsról szólt. A K28 Galériában Farkas Viola művészettörténész nyitotta meg Keresztmetszet című tárlatát, mely az elmúlt 10 év munkáiból válogat.
A főképp a kör motívumával foglalkozó alkotások remekül simulnak a galéria koncepciójába, mely a Mester, Fajó János hagyományait viszi tovább. 

sz_1.jpg
/Fotó: Révész Ákos/

A Tiszta Forma Művészetét a kurátorok saját alkotásaikkal, és a kiállítások mellé szervezett programokkal is képviselik- többek között erről mesélnek a hamarosan megjelenő Műábrándban.

Vasárnap délelőtt már Koronczi Endre lakásában ültünk, pontosabban egy annak igen különleges zugában, egy erre az interjúra rögtönzött zacskó-installáció és az azt fújó ventilátor előtt.
A Ploubuter Park Projekt már régóta mozgatja a fantáziánkat-akár a szél az övét-, ezért arra voltunk kíváncsiak, hol tart most az utóbbi időben egyre látványosabb fotókat közzétevő művész.

Projektje arra tesz kísérletet, hogy a zacskót fajként tanulmányozva mutasson rá az emberi tevékenység nyomára(bár nyíltan nem kíván környezettudatos projekt lenni), közben azt a láthatatlan erőt metaforizálva, mely a "lényeket" mozgatja. Így válik a szabadság metaforájává a szél, egy új fajt megfigyelő kutatóvá a művész, aki jelen munkáival új alfajt határoz meg.  

"Az anyagtalanság, a szinte megfoghatatlan könnyedség jellemzi az alkotóelemeket. A zacskót a szél tölti meg élettel, a szelet a zacskó teszi megmutathatóvá. A lelkek a létezés és a vízió határán lebegnek."

46523677_10156697339920275_4691428764951773184_n.jpg/Fotó: Koronczi Endre/

A Ploubuter Park legújabb stációjáról szóló Ki-beszélt Művészet hamarosan debütál nálunk, addig is folytatjuk a munkát, hasonlóan értékes projektek szolgálatában. 

 

/Longmusicproduction/

 

 

Szólj hozzá

kiállítás beszélgetés művészet kortárs projekt zacskó megnyitó tárlatvezetés Fábián László Koronczi Endre Így készül Bátorfi Szabolcs Révész Ákos Műábránd geometrikus absztrakt Ki-beszélt Művészet Tomasz Piars Fajó János Böhm Lipót Poldi Kálmán Makláry Fine Arts K28 Farkas Viola Tiszta Forma konkrét művészet Keresztmetszet Ploubuter Park