2018. dec 03.

Kiállítás nyílik a 9. PsychArt24 Művészeti Maraton alkotásaiból

írta: Longmusicproduction
Kiállítás nyílik a 9. PsychArt24 Művészeti Maraton alkotásaiból

47038951_1920232074698599_7663146658875572224_n.jpgDecember 11-én nyílik meg a Budapest Art Brut Galériában az a kiállítás, amelyet pszicho-szociális fogyatékossággal élők és mentálisan egészségesek alkotásaiból válogatott össze egy négy fős zsűri. A festmények mindegyike megvásárolható, a befolyt összeget a pszicho-szociális fogyatékossággal élők értékteremtő képességeinek fejlesztésére fordítják.

 

Szeptember végén Budapesten rendezték a 9. PsychArt24 Művészeti Maratont, amelyet a pszicho-szociális fogyatékossággal élőkkel szembeni előítéletek csökkentése, életminőségük javulása és társadalmi integrációja érdekében hozott létre nyolc évvel ezelőtt a Moravcsik Alapítvány. Az eseményen nemcsak pszichiátriai betegséggel küzdők, illetve családtagjaik, hanem mentálisan egészségesek is részt vettek. Az idén 415 festményt készített 357 résztvevő.

A pszichiátriai betegek kezelésében kiemelt szerepet kap a művészetterápia, hiszen az alkotási folyamat során a résztvevőknek lehetőségük van a belső feszültségük levezetésére és érzelmeik kifejezésére. A betegek nagyjából 15 százaléka a betegség fellobbanását követően, spontán kezd festeni, verseket, prózákat írni, vagy éppen zenélni. Mindez azért fontos, mert a páciensek saját maguknak és a külvilágnak is láthatóvá tudják tenni belső világukat, küzdelmeiket és az alkotásaikon keresztül képesek önmagukra reflektálni.

A Művészeti Maraton után az elkészült alkotásokból Gaál József, Munkácsy Mihály díjas festő, grafikus, szobrász, egyetemi docens, dr. Fabényi Júlia, a Ludwig Múzeum igazgatója, Csák Erika, a Kossuth Kiadó Zrt. szerkesztője és Faludy Judit, művészettörténész, a MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény tudományos munkatársa válogatta ki azt az 50 darabból álló gyűjteményt, amelyet december közepétől állítanak ki a Budapest Art Brut Galériában (1083, Budapest, Üllői út 60-62).

 

„A kiállítás jelentősége, hogy egy térben lesznek láthatók a professzionális és outsider művészek alkotásai, köztük a pszicho-szociális fogyatékossággal élők művei. Ezzel biztosítva számukra a kulturális esélyegyenlőséget a kortárs művészet területén” – fogalmazott Kovács Emese társszervező, a Budapest Art Brut Galéria alapítója.

 

Az idei rendezvény témája: Áttűnések – látható és láthatatlan létezésünk.

 

A kiállítás megnyitója december 11-én 17 órakor lesz, a tárlat ingyenesen látogatható, a festmények pedig bárki számára megvásárolhatók. A befolyt összeget a pszicho-szociális fogyatékossággal élők értékteremtő képességeinek fejlesztésére fordítják.

Szólj hozzá