2018. dec 05.

KÍVÁNSÁGLISTA - Kortárs ajándékok nyomában

írta: Longmusicproduction
KÍVÁNSÁGLISTA - Kortárs ajándékok nyomában

Könyvet vagy műtárgyat, adni vagy kapni...

A mi ünnepi készülődésünk abból áll, hogy válogatást készítettünk- a teljesség igénye nélkül- olyan ajándékötletekből, melyeket mi is szívesen látnánk a fa alatt...

Gábor György: Nem félsz book
47140225_2188050874559498_4675700044958007296_n.jpg

"A kiváló filozófus, Gábor György e kötetbe rendezett humorral, iróniával teli írásai Facebook-bejegyzésekként, tökéletesen szabadon, az utóbbi évek legmeghatározóbb történéseire való villámgyors reakciókként születtek. A Facebook a mának íródik, az események szavakba rögzített lenyomatai gyorsan legördülnek a hírfolyamban, és ki tudja mikor, mely okból enyésznek el mindörökre. A könyv viszont szívós, évszázadokkal dacoló, kézbe vehető, ide-oda lapozgatható, több mint szép tárgy, ami - állítják - soha nem ég el. Ezért gyűjtöttük egybe, és tesszük hozzáférhetővé Gábor György Facebook-bejegyzéseiből készült válogatást. Tekintsük egy kicsit ezt a "határátlépő" könyvet a közösségi oldal mint információs csatorna apró főhajtásának a - reméljük - halhatatlan Gutenberg-galaxis előtt, amely nélkül a Nem félsz bookban fellelhető roppant tudásanyag sohasem halmozódhatott volna fel. "


Kovács Ágnes: A hajlított kalap - elhurcolt magyar műkincsek

la-18_07_26_slide.jpg

"A német nemzetiszocialista vezérek számára a II. világháború alatt a különböző európai országokból elrabolt műtárgyakból hoztak létre művészeti gyűjteményeket. Ezeket azután - a hadi eseményektől függően - más és más helyszínre szállították, jól védhető kastélyokban vagy sóbányák tárnái mélyén őrizték. A kincsek felkutatása a háború utolsó szakaszának különlegesen izgalmas fejezete volt, amelynek hősei az amerikai hadsereg erre szakosodott szervezetei és tisztjei voltak. Az egyik első "kaland" a berlini Birodalmi Bankból a merkersi bányába szállított óriási mennyiségű aranyrúd, többtonnányi ezüst, valuta, papírpénz és értékes műtárgy felfedezése volt, amelyeket 1945. április 12-én Eisenhower, Bradly és Patton amerikai tábornokok jelenlétében foglaltak le. Az aranyrudak nagy részét visszaadták az egykor megszállt országoknak, így lefoglalásukat jogosnak tarthatjuk, a hatalmas "leletben" azonban voltak olyan értékes darabok is, amelyek soha nem kerültek vissza eredeti tulajdonosaikhoz. Néhány műtárgy, rögtön a háború végét követően, illegális utakon az Amerikai Egyesült Államokbakerült, ahol a felvevőpiac óriási volt. A múzeumok és műkereskedők nem kérdezték, hogy a legtöbbször svájci műkereskedők közvetítésével kalapács alá került műtárgyak korábban kinek a tulajdonát képezték. Az azonban egyértelmű, hogy az elrabolt műkincsek rejtekhelyeinek megtalálásában, megmentésében és visszaszolgáltatásában az Egyesült Államok példamutató szerepet vállalt."


Bakos Katalin: Bortnyik Sándor és a "műhely"

bakos-katalin-bortnyik-sandor-es-a-quot-muhely-quot-.jpg

"A L'Harmattan Kiadó Határesetek sorozata főként festőként és grafikusként ismert Bornyik Sándor munkásságáról szólva bemutatja a művész pályájának egy eddig rejtettebb oldalát: a sokoldalú tervezőgrafikust, aki kipróbálta magát a tárgytervezés, a fényképezés, a rajzfilm és a színház területén is. A műfajok, sőt művészeti ágak közötti határátlépések, a hagyományos képzőművészeti problémák és eljárások kölcsönhatásai az új médiumokkal a 20. századi avantgárd mozgalmak és a nyomukban kibontakozó modern tárgy- és vizuális kultúra jellegzetes, máig ható vonásai közé tartoznak. 
A művészet társadalomformáló szerepét valló Bortnyik munkássága ebben a szellemben bontakozott ki Kassák MA folyóiratának körében, majd a weimari Bauhaus vonzásában eltöltött időszak után Budapesten. A reklám- és könyvművészet megújításában nemcsak mint tervező vett részt, hanem Műhely nevű magániskolája révén is, mely a Bauhaus tervezési elveit vezette be a hazai gyakorlatba. 
A Műhely a funkcionalizmus jegyében 1928 és 1933 között mintegy "brand"-dé vált, s ebben nagy szerepe volt a Bortnyik azonos elveket valló barátaiból, alkotótársaiból álló kapcsolati hálónak. A modernizmus felvirágzását megtörő történelmi-politikai változások új kihívások elé állították a művészt. Bortnyik állásfoglalásait vizsgálva a második világháború időszakában és a Rákosi-, majd a Kádár-korszakban felvetődő dilemmákban, fontos adalékokat találunk az aktuális hazai művészettörténeti kutatásokhoz."


Martos Gábor: Ilyet én is tudok - Sokmilliós művek kalapács alatt 

marto310_medium.jpg

"Modern vagy kortárs, elsősorban absztrakt, nonfiguratív műveket bemutató képzőművészeti kiállításokon rendszeresen hallható a megjegyzés: "Ilyet én is tudok..." Amikor pedig egy ekként minősített alkotás dollár- vagy fontmilliókért cserél gazdát, joggal érkezik a kérdés: "Ki az a #*@, aki ennyi pénzt ad ezért?" Márpedig a világ legdrágábban elkelő műtárgyai között ma a legtöbb sztártétel az úgynevezett post-war vagy a kortárs művek közül kerül ki. A könyv ezekből a topleütésekből válogat, bemutatva a művek szerzőit, az alkotások történetét, illetve megpróbál szakmabeli elemzések segítségével magyarázatot találni a sokszor irracionálisnak tűnő árakra.
Martos Gábor 2000 óta foglalkozik a műkereskedelem elméleti kérdéseivel. Ez a kötet a kiadónknál korábban megjelent Műkereskedelem - Egy cápa ára című könyvének ikerdarabja."

 

Ha pedig inkább festményt, grafikát vagy fotográfiát választanánk, a város legmenőbb vásárain böngészhetünk a műtárgyak között! A kezdeményezések célja a műtárgyvásárlás hagyományának újjáélesztése mellett, hogy minél több művészetkedvelő számára tegyék elérhetővé az alkotásokat- így áraik megfizethetőek, a kínálat pedig kellően színes ahhoz, hogy mindenki kedvencre találjon, mellette pedig egy önálló tárlatként is megálló felhozatalt élvezhessen. 

December 6-án startol a PATRON, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület(FKSE) karácsonyi vására.
patron.jpg
A FIATAL KÉPZŐMŰVÉSZEK STÚDIÓJA EGYESÜLET (FKSE) 2018-ban 8. alkalommal szervezi meg a már hagyománynak számító PATRON karácsonyi műtárgyvásárt és kiállítást.

MEGNYITÓ: 2018. december 6. 19:00
Időpont: 2018. december 6-19.

A mintegy 100 művész több mint 160 alkotását felvonultató vásár célja egyrészt, hogy lehetőséget adjon a fiatal alkotóknak munkáik bemutatására és eladására, másrészt, hogy elérhető áron kínáljon műveket a nagyközönség számára. A vásáron a látogatók egyaránt találkozhatnak pályakezdő művészek és már befutott alkotók munkáival. A PATRON ugyanakkor jótékonysági vásár is, hiszen minden eladás hozzájárul a Fiatal Képzőművészek Stúdiója programjainak megvalósításához, az egyesület fenntartásához is.

Kiállító művészek:
ÁDÁM Anna, ALMÁSY Ivor, ASZTALOS Zsolt, BALOGH Viktória, BARNAFÖLDI Anna, BARTHA Máté, BÁSTHY Ágnes, BEÖTHY Balázs, BILAK Krystyna, BIRÓ Dávid, BIRÓ Dávid & DOBOKAY Máté, Sandor BODO, BORI Om, BORSOS LŐRINC, CZANK Ninetta, CZENE Márta, CSÁKI László, CSOSZÓ Gabriella, DÉNES Ágnes, EL-HASSAN Róza, EMBER Sári, ENZSÖLY Kinga, EPERJESI Ágnes, ERHARDT Miklós, ESTERHÁZY Marcell, FÁBIÁN Erika, FAJGERNÉ DUDÁS Andrea, FARKAS Roland, FAZEKAS Levente, FELSMANN István, FISCHER Judit, FODOR Dániel János, Andreas FOGARASI, FRIDVALSZKI Márk, GALLOV Péter, GANZ Albert, GANZ Áron, GEIBL Kata, GOMBOS Andrea, GOSZTOLA Kitti, GRÓF Ferenc, GWIZDALA Dáriusz, GYŐRI Blanka, HATHÁZI László András, HECKER Péter, HERMANN Zoltán, HORVÁTH Villő, iski KOCSIS Tibor, JAUERNIK Zsófia, KALICZKA Patrícia, KÁLDI Katalin, KASZÁS Tamás, KÁRPÁTI János Iván, KESERUE Zsolt, KIRÁLY András, KOCSI Olga, KOMORÓCZKY Tamás, KOZMA Andrea, KRISTÓF Gábor, KRISTÓF Krisztián, KÚTVÖLGYI-SZABÓ Áron, LACI és BALÁZS, LÁZÁR Dóri, MÁTYÁSI Péter, MENYHÁRT Norbert, MOLNÁR Zsolt, MONORY Ráhel, NEOGRÁDY-KISS Barnabás, ORBÁN György, PACSIKA Rudolf, PAPP Sándor Dávid, Renáta PINTÉROVÁ, PÓLYA Zsombor, REGŐS Benedek, RICHTER Zsuzsi, SCHMIED Andi, SZABÓ Dorottya, SZABÓ Eszter, SZABÓ Eszter Ágnes, SZABÓ Eszter Ágnes és ILAUSZKY Tamás, SZACSVA Y Pál, SZAKÁL Éva, SZÉCSÉNYI-NAGY Loránd, SZEMZŐ Zsófia, SZŐKE Gáspár, SZTRANKOVITS Szilvia, SZUHAREVSZKI Mihály, TETTAMANTI Ádám, TIBOR Zsolt, TÓTH Zsófia, TRAPP Dominika, TULISZ Hajnalka, VÁCZI Lilla, VÉKONY Dorottya, WOLSKY András, ZALAVÁRI András, ZÉKÁNY Dia, ZELLEI Boglárka Éva

2018-as Patron katalógus:
https://issuu.com/fksestudio/docs/patron_2018_katalogus_fkse_high_iss

Nyitvatartás:
Kedd, csütörtök, péntek, szombat: 14:00-18:00
Szerda: 16:00-20:00
Vasárnap, hétfő: ZÁRVA

A LATARKA Galéria különleges, egy estés vásárral várja látogatóit a Patyolatban.
46507418_991425801061248_2530396896019611648_n.jpgLATARKA KORTÁRS MŰVÉSZETI VÁSÁR 2018

A RENDHAGYÓ VÁSÁR ÚJ HELYSZINEN: 
2018 december 18-tól !
Helyszín: Patyolat // PRÓBAüzem kiállítótér 
Budapest, Baross Utca 85.

A karácsonyi kiállításon és vásáron minden műkedvelőt és műgyűjtőt sok szeretettel vár a LATARKA három kurátora: Bársony István - Esse Bánki Ákos - Tomasz Piars
A LATARKA Galéria kortárs képzőművészeti vására idén 6. alkalommal, ÚJ HELYSZÍNEN jelentkezik a Patyolat kiállítótérben.
A kezdeményezéshez idén is rengeteg alkotó csatlakozik, hogy a művészetkedvelők kortárs alkotásokkal lephessék meg szeretteiket a béke ünnepén, ezáltal is színessé varázsolva azt.
A vásár célja amellett, hogy egyedi ajándékokat válasszunk a személytelen, de divatos fogyasztási cikkek helyett, hogy minél szélesebb rétegekkel kedveltesse meg a kortárs művészetet, valamint, hogy újra vonzóvá tegye a műtárgyvásárlás hagyományát.

Minden alkotás egységes áron - 50 000 Ft-ért vásárolható meg! 

A grafikára helyezi a hangsúlyt a Resident Art Budapest vására, a Resident Art Fair(RAF), mely az A.P.A. Galériában nyílik december 11-én.
46493468_1788385904603129_3699547071993348096_n.pngRAF – Kortárs Karácsonyi Vásár 2018

Több mint 100 fiatal, feltörekvő művész, és sok befutott kortárs alkotó megvásárolható művei az először megrendezésre kerülő Resident Art Fair-en!

Bánki Ákos képzőművész és Schneller János művészettörténész a művészek legfrissebb alkotásaiból válogatott a vásárra. Festmény, szobor, fotográfia és grafika - valamennyi műfaj izgalmas kavalkádja várja a látogatókat.

Fókuszban a grafika
Ahogy mondani szokták: a grafika a gyűjtés előszobája. A vásáron a festmények mellett nagy számban találhattok grafikai munkákat is; giclée nyomatot, szitanyomatot, litográfiát és fametszetet. Közös bennük, hogy mindegyik szignált, számozott, azaz egyedi példány. Ezzel a válogatással a műgyűjtéssel ismerkedő vásárlókat szeretnénk megszólítani. 

Kiemelt tételek
A vásáron az elérhető áron kínált műalkotások mellett felvonultatunk kiemelt tételeket is, melyeket a művészek műtermeiből válogatunk. Ezek a tételek 100 ezer forint feletti árkategóriában kerülnek kiállításra.
Alkotóink (teljes lista hamarosan): Bullás József, drMáriás Béla, Wahorn András, Bernát András, Braun András, Romvári Márton, Király András, Verebics Ágnes, Kovács Lehel, Naomi Devil, Stark Attila, Király Gábor, Fajgerné Dudás Andrea, Szöllősi Géza, Halász András, Töttös Kata, Vörös Krisztián

Gyere el december 11. és 22. között a RAF-ra, ha érdeklenek kortársaid, ha belevetnéd magad a műgyűjtés kalandjába, vagy ha egyszerűen csak látni szeretnél egy izgalmas tárlatot!

Szeretettel vár a két szervező: Bánki Ákos és Schneller János

A vásár 2018. december 11-án 18.00-kor nyílik, és december 22-ig látogatható, naponta 12-18 óráig.

Fontos:
A vásár helyszíne nem a Resident Art galéria, hanem az A.P.A Galéria! Cím: A.P.A (Atelier Pro Arts) 1085 Budapest, Horánszky u. 5. 

Instagram: www.instagram.com/resident_art_budapest

Kontakt:
hello@residentart.com

Részletekért érdemes követni az események facebook-oldalát, de belelapozhatunk az online már elérhető katalógusokba is. Izgatottan várjuk a kiállított munkákat, mindenkinek jó keresgélést és remek hangulatot kívánva!

 

Longmusicproduction

Szólj hozzá

könyv kívánságlista festmény karácsony ajándék grafika kortárs advent karácsonyi vásár szobor készülődés katalógus fotográfia 2018 RAF Szurcsik József FKSE Patyolat Kovács Ágnes Martos Gábor Gábor György Így készül LATARKA Galéria Nem félsz book A hajlított kalap - Elhurcolt magyar műkincsek Bakos Katalin Bortnyik Sándor és a "műhely" Ilyet én is tudok - Sokmilliós művek kalapács alatt PATRON Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület Resident Art Budapest Resident Art Fair