2018. már 17.

Műábránd 105. , avagy a LATAKRA Galéria története

írta: Longmusicproduction
Műábránd 105. , avagy a LATAKRA Galéria története

A Lengyel Intézet galériáival kb. 2 évvel ezelőtt ismerkedtünk meg.

Mivel akkor már terveztük a nyitást a nemzetközi színtér felé-főleg Európára fókuszálva-, Bánki Ákos festőművész ismeretsége okán a Platán Galéria egyik megnyitóján találtuk magunkat.
Hamar kiderült, hogy a galéria nemcsak lengyel, de más nemzetközi művészekkel is foglalkozik, hasonlóan az annak pincéjében található LATARKA Galériához.
A két platformban közös a minőségre való törekvés mellett a kultúrák és generációk közötti párbeszéd elindítása, valamint a nyitás az érdeklődő közönség felé - mindezt minél magasabb művészi szinten.

Többek között azt kedveljük a LATARKA Galériában, hogy kísérletező szellemű csoportos kiállításokkal hívja fel a figyelmet a magyar és a külföldi fiatal művészek munkásságára.
Évről-évre egyre erősebb koncepcióval és markánsabb arculattal jelentkezik a budapesti galériák között, ami a különleges hívószavak és témák (pl. az ösztön vagy az elvágyódás) mellett annak a speciális látásmódnak is köszönhető, melyet a kurátorok személye garantál.

A galéria blogja, akárcsak a 105-ös Műábránd a kezdetekről is mesél:

"A mű-VÉSZ Pince a budapesti Lengyel Intézet támogatásával 2007 januárjában nyílt meg a Platán Galéria pincéjében, másfél éves működése alatt huszonhat egyéni és csoportos kiállításnak teret adva, bemutatkozási lehetőséget nyújtva ezzel több mint száz fiatal művész számára. A mű-VÉSZ Pince helyén 2013 szeptemberben nyíló LATARKA galéria elődje szellemiségét követi, friss koncepciójával új párbeszédek kialakítását kezdeményezi. 

 

A koncepció legfontosabb elemei: nyitottság, dinamika és interdiszciplinaritás.

A művek és események kiválasztásánál az egyik fő alapelv a sokféleség, a művészeti ágak közötti határátlépések bemutatása és párbeszédbe állítása, valamint a művészeti élet szereplői és érdeklődő közönsége aktív és rendszeres részvételének ösztönzése. "

 

A kurátorok:

Tomasz Piars festőművész

Bánki Ákos festőművész

Bársony István építész

Esse Bánki Ákos festőművész

Szólj hozzá

kortárs Lengyel Intézet Bánki Ákos Így készül LATARKA Galéria Műábránd Tomasz Piars Esse Bánki Ákos Bársony István Műábránd105