2018. jan 14.

Mi fán terem a Műábránd?

írta: Longmusicproduction
Mi fán terem a Műábránd?

...a 100. epizód elé...

muabrand1.jpg
A Longmusicproduction stúdiót 15 évvel ezelőtt alapította egy testvérpár, Sebők György és Sebők Gábor.
Gyuri a Duna TV zenei szerkesztőjeként hozta létre a stúdiót, így a tv beszállítója és a stúdió rendezője lett, Gábor pedig szabadúszó vágóként segítette a munkát. 
A tevékenység ekkor még koncertfilmek készítéséből állt, főképp budapesti jazzklubokban és olyan vidéki fesztiválokon, mint a szombathelyi Lamantin Jazz Fesztivál.

Pár évvel később Fábián Zoltán képzőművész ismeretsége új iránnyal gazdagította az addigi profilt, amikor az udvar végén álló házikó a művész műterme lett. A fiúk nemsokára kiállítások megnyitóin találták magukat, egyre inkább érdeklődve a kortárs képzőművészet témája iránt.

Hamar megszületett egy művészeti műsor terve, amely a magyarországi kortárs képzőművészetet hivatott feltérképezni, bemutatva annak legkiemelkedőbb alkotóit.

A műsor a művészeti absztraktcióhoz hasonlóan leegyszerűsített alapokkal és a tartalmat érvényesülni hagyó designnal és műsorszerkezettel született meg- a rendezői koncepció szerint.
Fábián László író választotta ki több más ötlet közül a Műábránd címet, és alkotta hozzá az azóta is használt szlogent/alcímet: "Téblábolás a művészetek körül..." .

Az így születő műsor olyan többnyire egy adott művész vagy művészeti kezdeményezés témáját feldolgozó film, melynek a készítők, műfaji meghatározás helyett, a kordokumentum besorolást adták.
Epizódjai időtálló képet adnak a művészek pályájának aktuális állapotáról, illetve az életmű egy kiragadott pillanatáról, akár egy akkor aktuális kiállítás apropóján.
A rendezvények eseményeit is bemutató felvételek mellett a művészekkel olyan interjúkat láthatunk, melyek sokkal mélyebb betekintést adnak azok lelki világába, életébe, illetve magába az alkotás folyamatába.
Így a néző egy emberközelibb képet kap az alkotókról és/vagy a galériák olykor sterilnek ható, sztereotípiákkal övezett világáról.

"A művészet mindenkié."

Az anyagok a D1 TV-n, kisebb városi televíziókon és a szabadkai Pannon RTV-n láthatók, melyekből egyelőre szűkösen profitál a stúdió, emellett elérhetőek youtube-csatornáján és facebook-oldalán, blogfelületén.

Az online platformokon egyre több érdeklődő találkozhat a műsorral, és egyre több művész keresi fel a stúdiót azzal a szándékkal, hogy részese lehessen ennek az egyre bővülő körnek.
Időközben a csapat is kibővült, így egyre vegyesebb látásmóddal és egyre gyarapodó tudással készülnek ezek a különleges epizódok, minden korábbinál szélesebb skálán mutatva be a Magyarországon tevékenykedő-már akár külföldi-kortárs képzőművészek életét és tevékenységét.
Most a 100. rész következik.


Hogy csak párat említsünk az eddig résztvevő művészek közül:

Szurcsik József,  Ghyczy György,  Szlabey Zoltán,  László-Kiss Dezső,  Nagámi,  Pawel Karnowski,  Kecskés Péter,  Pólya Zsombor,  Lantos Ferenc,  Hérics Nándor,  Horváth Éva Mónika,  Volker Schwarz,  Hudák Maja,  Márkus Péter,  Csík István

És a sornak még messze nincs vége...

Szólj hozzá

képzőművészet kordokumentum Duna TV riportfilm Fábián László Fábián Zoltán Így készül Műábránd Sebők György D1 TV Sebők Gábor koncertfilmek