2020. dec 15.

7 jó könyv művészet, iparművészet és design témában

írta: Longmusicproduction
7 jó könyv művészet, iparművészet és design témában

...értékes ajándékhoz, igényes pihenéshez, vagy csak úgy.

.
Csillapíthatatlanul szomjazzák a végtelent - Beszélgetések Reigl Judittal
.
.
Az idén elhunyt Reigl Judit (1923-2020), a 20. század egyik kiemelkedő festője, saját szavaival ,,olyan nő volt, aki úgy gondolkodott és festett, mint egy férfi, noha tudta, hogy mindig mindenki egyszerre mind a kettő". Reigl sosem vette tudomásul a határokat. 1950-ben a vakmerő és öntörvényű pályakezdő az aknamezőkön át hagyta el Magyarországot. Párizsban telepedett le, de élete végéig tudatosan a ,,senki földjén" maradt. Reiglt nem érdekelték, ezért nem is érinthették az avantgárd belharcai. Festészetét tízévenként megújítva - a vászon mindkét oldalára festve és ezzel túllépve a modernizmus ,,egyoldalúságán" - ő lett az, akinek végül is sikerült feloldania az ellentétet a absztrakt és a figurális között. Reigl sajátos életműve mára világszerte elismerésre talált: lenyűgöző vásznait a legszámottevőbb múzeumok őrzik.
139487029.jpg
.
.
Műértők 2  - Bánó András beszélgetőkönyve
.
.
A nagysikerű Műértők beszélgetőkönyv második kötetében Bánó András ismét a műgyűjtésről mint hivatásról és szenvedélyről kérdezi öt személyes történeten keresztül az itthoni műkereskedelmi, művészeti élet meghatározó szereplőit.
Alföldi Róbertről kiderül például, hogy műgyűjtőként hogyan tanult meg fokról fokra rengeteg mindent mindarról, ami összefügg a szenvedélyével: a képzőművészetről, a művészekről, a gyűjtésről, sőt még az elengedésről is.
Hagyományteremtő módon a Kálmán Makláry Fine Arts ismét jótékonysági célra fordítja a beszélgetőkönyv decemberi eladásából származó bevételt: az összeggel a Bethesda Gyermekkórházat támogatja.
A kiadványt a Falk Miksa utcai galériában lehet megvásárolni- Kötelező olvasmány mindazoknak, akiket a művészet, a galériák és a műgyűjtés világa vonz!
129723194_3118277431605658_8730125848477004002_n.jpg
.
.
Lebegve a határon - Bernát András fotómunkái 1978-1983
.
.
A Neon Galéria könyvsorozatának legújabb kötete Bernát András fotómunkáiból válogat a 70-es és a 80-as évek fordulójáról.
.
„ Egy fotólabort konstruáltunk a műterem sarkába. A padlásszoba ajtaját és a mosdót eltakartam csomagolópapírral, és vízben oldott fekete pigmenttel vonalszövedéket festettem rá, ez volt a háttér. Az elképzelésem az volt, hogy a test a ráfestett kusza vonalak révén beleolvadjon a háttér vonalszövedékébe.
1976 és 1982 között meglehetősen sok aktot rajzoltam középiskolai és főiskolai elvárásokhoz igazodva. Szénnel, ceruzával, pasztellel, különféle modorban. Az egyik ilyen modor az volt, hogy kusza vonalháló által jelenítettem meg a látványt, amely egyfajta holisztikus attitűdöt kölcsönzött a rajznak. Innen jött az ötlet, hogy ezt a vonalhálót a térben a testre és a háttérre rajzoljam. Ekképpen egy bizonytalan téri látvány keletkezett, melyről fotósorozatot készítettem. ”  

130276905_759831487947803_3029596854456858509_o.jpg
.
.
ZSOLNAY MODERN
.
.
A Zsolnay gyár államosítás utáni időszakának művészetét feldolgozó könyv komplex rálátást ígér- a korszak meghatározó jelentőségű folyamatait feltárva -, ugyanakkor súlypontját az a több, mint 400, magángyűjteményben lévő tárgy képezi, melyek révén az egyes alkotók munkássága is nyomon követhetővé válik.
Kovács Orsolya átfogó műve több éves kutatómunka eredménye, mely a pécsi Zsdrál Design & Art galéria gondozásában jött létre.
A könyv megrendelhető az info@zsdraldesign.com címen.
zsolnaymodern.jpg
.
.

Designjátékok - A forma tervezésének játékai és játszmái

A megfigyelések szerint az azonos műszaki, általános funkcionális tulajdonságú tárgyak, jelenségek között az esztétikai tulajdonságaik alapján választunk. A döntésünk alapvető hatással van környezetünk alakulására és annak jelenleg tapasztalható drámai helyzetére. Milyen törvényszerűségek mozgatják ízlésítéletünket, milyen közös kulturális, esztétikai játékszabályok keretei közt folyik e különös játékunk? Ezekre a kérdésekre kísérel meg választ találni a könyv, és segítséget nyújtani a továbbgondolásukhoz.A szerző eddigi tervezői és oktatói pályafutása során mind a művészeti, mind pedig a műszaki indíttatású iparművészeti, termék- és formatervezői oktatás szemléletmódját megismerhette és képviselte. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, a Budapesti Műszaki Egyetemen és a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetében végzett oktatói munkája során, az évtizedek alatt összegyűjtött, válogatott anyag kiegészült a Szerencsi Művésztelep és a Zsennyei Műhely e tárgykörbe tartozó anyagával.
A könyv melléklete a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj keretében 1989-91-ben elkészített "A forma szerkezeti és funkcionális modellje" című tanulmány, amely megelőlegezi a játékos feladatok formatani, szakelméleti hátterét.
2368032.jpg


.
.
Haris László - Részletekben az egész

A nagyméretű és terjedelmes, a Magyar Művészeti Akadémia sorozatkiadványaként megjelenő albumok akadémikusok portréit hordozzák: életútjukat és az abban megvalósult alkotásaikat tárják elénk. A legfrissebben megjelent kötet Haris László fotóművész felé közelít. 
131328234_3501248239944862_5662112598681898960_o.jpg

.
.
Kortárs magyar kerámia, üveg, textil design - 2000 - 2019
.
.
A 2000 és 2019 közötti intervallumban diplomázott illetve alkotó, fiatal művészgeneráció szilikát- és textil ágazatában kiemelkedő alkotóművészekből válogatott a szerző, tervezői munkásságuk alapján. A könyvben található több száz jó minőségű kép nagyon sokszínűen és gazdagon jeleníti meg a vizsgált területeken érzékelhető trendeket, tervezői habitusokat. A kötet bevezetőjében Slézia József nagyon összefogottan elemzi és mutatja be az egyes alkotói szférák legfontosabb közös jellemzőit és specifikus sajátosságait, amelyek lehetővé teszik a területek helyi és nemzetközi gazdasági, kulturális kontextusban történő beágyazását és megértését. A könyv alapvető forrásként szolgálhat a kortárs magyar design szcéna megismerésében, további designkutatásokat inspirálhat, egyben a korábbi kötetekhez hasonlóan jegyzetként használható a design és művészeti egyetemeken.

6035078_5.jpg

 

 

Szólj hozzá

design könyv galéria karácsony beszélgetés ajándék művészet kortárs üveg ötlet iparművészet textil 2020 kerámia fotográfia formatervezés beszélgetőkönyv Pécs Budapest Bán András Alföldi Róbert Bánó András Haris László Hajdu István Neon Galéria Reigl Judit Elmélkedő Zalavári József Bernát András Kálmán Makláry Fine Arts Gát János Műértők 2 fotómunkák Zsolnay modern Kovács Orsolya Zsdrál Design & Art Slézia József