2020. máj 16.

Útban a 200 felé...honnan indult a Műábránd?

írta: Longmusicproduction
Útban a 200 felé...honnan indult a Műábránd?

kozeleg200.png

A stúdiót köze 20 éve alapította egy testvérpár, Sebők György és Sebők Gábor.

A tevékenység kezdetben koncertfilmek készítéséből állt, főképp budapesti jazzklubokban és olyan vidéki fesztiválokon, mint a szombathelyi Lamantin Jazz Fesztivál.
Gyuri a Duna TV zenei szerkesztőjeként hozta létre a stúdiót, így a tv beszállítója és a stúdió rendezője lett, Gábor pedig szabadúszó vágóként segítette a munkát. 

Pár évvel később Fábián Zoltán képzőművész ismeretsége új iránnyal gazdagította az addigi profilt, amikor az udvar végén álló házikó a művész műterme lett. A fiúk nemsokára kiállítások megnyitóin találták magukat, egyre inkább érdeklődve a kortárs képzőművészet témája iránt. 

Hamar megszületett egy művészeti műsor terve, amely a magyarországi kortárs képzőművészetet hivatott feltérképezni, bemutatva annak legkiemelkedőbb alkotóit.

Az így születő film egy adott művész vagy művészeti kezdeményezés témáját dolgozza fel, melynek a készítők, műfaji meghatározás helyett, a kordokumentum besorolást adták. Epizódjai időtálló képet adnak a művészek pályájának aktuális állapotáról, illetve az életmű egy kiragadott pillanatáról, akár egy akkor aktuális kiállítás apropóján.
A rendezvények eseményeit is bemutató felvételek mellett a művészekkel olyan interjúkat csináltunk, melyek sokkal mélyebb betekintést adnak azok lelki világába, életébe, illetve magába az alkotás folyamatába.
Így a néző emberközelibb képet kap az alkotókról és/vagy a galériák olykor sterilnek ható, sztereotípiákkal övezett világáról.

Persze nem titok az sem, hogy a történet kiindulópontja a Ráday utcában működő byArt Galéria volt, így az ott kiállító művészek szellemisége nyomott hagyott a látásmódunkon. Ugyanakkor annak is örülünk, hogy a későbbiekben bővült a kör, így a konkrét művészeten és a geometrián túl, nem csak más irányzatok, de más műfajok felé is nyithattunk.

Azóta a Műábránd mellé a Ki-beszélt Művészet, a Mindennapi Művészet, a Vasárnapi Művészet, és számtalan, művészeti eseményt dokumentáló film lépett, melyek így együtt mutatnak egy egyre színesebb, egyre izgalmasabb merítést a magyarországi kortárs művészetből.

Hogy csak párat említsünk az eddig résztvevő művészek közül:

Szurcsik József, Ghyczy György, Szlabey Zoltán, László-Kiss Dezső, Nagámi, Pawel Karnowski, Kecskés Péter,  Pólya Zsombor, Lantos Ferenc, Hérics Nándor, Horváth Éva Mónika, Volker Schwarz, Hudák Maja,  Márkus Péter, Csík István, Bács Emese, Csizik Balázs, Szabó Kristóf, Lux Antal, Bátorfi Szabolcs, Koronczi Endre, Mengyán András, Hollós Ádám, Elsa Valle, Gyarmati Zsolt, Dovák Melinda, Kovács Tamás, Jancsik Károly, Kontur Balázs, Szabó Kristóf, Tomasz Piars, Fábián Zoltán, Szaxon-Szász János, Dévényi János, Paola Palmero, Zalavári József, Koroknai Zsolt, Bánki Ákos, Kusovszky Bea, Varkoly László, Naoki Fuku, Fekete Szilvia, Puklus Péter

Szólj hozzá

kiállítás kortárs köszönjük 2020 közeleg Így készül byArt Galéria Longmusicproduction Sebők György Ki-beszélt Művészet Sebők Gábor konkrét művészet Mindennapi Művészet Műábránd200 megyünktovább nézdújra Vasárnapi Művészet