2018. már 11.

KITÖRÉS / Outburst

írta: Longmusicproduction
KITÖRÉS / Outburst

Révész Ákos hamarosan új kiállítással jelentkezik a byArt Galériában.

A főleg új munkákból álló tárlat a "Kitörés" címet viseli, mely egyúttal egy újabb alkotói periódust is jelöl.
.
Ákos nem először működik együtt a byArt-al, nyáron Dóra Attilával és Ekaterina Podoprigorával közös performanszát láthatta a közönség. 
.
A most kiállított anyag néhány darabjával már a LATARKA Galéria 2017-es karácsonyi vásárán is találkozhattunk, de szerepelnek majd eddig Budapesten nem látott alkotások is, melyek nemrég Erdélyből tértek haza.
.
Az anyag gerincét azonban a legújabb, "Kitörés" című ciklus munkái teszik ki, melyek az eddiginél fókuszáltabb kompozícióval épülnek fel.
A képek új elemeként megjelenő horizontális osztás a szellemi térben való mozgás újabb lehetőségét segíti.
.
Maga a kitörés folyamata egy bizonyos irányba koncentrált energia sűrűsödése és annak hatása, mely akár hétköznapi életünkben is megjelenhet.
(A mindennapi lét párhuzamai már a korábbi munkáknál is megfigyelhetők.)
.
Ákos művészete az energia és az idő megfigyeléseire épül.
Előbbi a kreatív emberi energiák és a természeti energiák rezonanciáit hívja segítségül-melyet a szabadtéri festés inspirált-, ezek együttes megélése mozgatja az anyagot a vásznon.
.
Az idővel való kapcsolata folyamatosan alakult a három ciklus során.
Míg a Gogol9-ben rendezett "Megtalált idő" című kiállítás-melynek anyagát főleg a "Tiszta energia" sorozat adta-a megfelelő időpillanat megtalálásáról szólt, az Időtlenség sorozattal az adott pillanat minél teljesebb átéléséről beszél, mely az idő szubjektív természetére is rávilágít.
Az új sorozat kitörve az idő sűrű szövetéből, megint inkább az energiára helyezi a hangsúlyt és annak minél fókuszáltabb felhasználására.
Megfigyelhető tehát az a tendencia, melynek során Ákos művészete elmozdult a kezdeti kaotikus, hömpölygő képektől a rendeződés felé.
.
A byArt Galériában kiállított anyag része lesz annak a tárlatnak, mely ezen a nyáron Athénban is bemutatkozik, Ákos és egy görög festőművész, Apostolis Zolotakis közös kiállításán.
.
.
K I T Ö R É S
Időpont: 2018. 04. 26.
Helyszín: byArt Galéria
Megnyitja: Novotny Tihamér művészettörténész, művészeti író
Zenél: Dóra Attila kortárs zeneszerző és Horia Dumitrache klarinétművész
Szólj hozzá

kiállítás megnyitó Elmélkedő Kitörés Révész Ákos byArt Galéria Dóra Attia